facebook's logo    Twitter's logo

Πρώην ανώτεροι υπάλληλοι του Facebook αποκαλύπτουν μια τραγική αλήθεια για το κοινωνικό δίκτυο

Facebook

Στις 10 Νοεμβρίου του 2017, ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook στον κλάδο ανάπτυξης των χρηστών, μίλησε σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Πτυχιούχων Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Stanford, αποκαλύπτοντας πως το Facebook εκμεταλλεύεται τεχνικές ψυχολογικού προγραμματισμού στους χρήστες του.

Εκτός από την παραπάνω δήλωση, ανέφερε επίσης πως: "Δημιουργήσαμε εργαλεία [εννοώντας το κοινωνικό δίκτυο Facebook] που εξουδετερώνουν τον κοινωνικό ιστό και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, αυτό είναι ακριβώς το που βρισκόμαστε τώρα", επισημένωντας πως αισθάνεται "τεράστια ενοχή" που βοήθησε ο ίδιος την εταιρεία να προσελκύσει δύο δισεκατομμύρια χρήστες.

Τα λόγια του θύμισαν τις δηλώσεις του Sean Parker, πρώην προέδρου του Facebook, ο οποίος σε παρόμοια ομιλία που διοργανώθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 από την Axios Media Inc, ανέφερε πως:

"Το κοινωνικό δίκτυο παρέχει ντοπαμινική διέγερση [αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο] και έναν κύκλο ανατροφοδότησης της κοινωνικής επικύρωσης [μέσω της αλληλεπίδρασης με τα Likes και τα συναφή] εκμεταλλεύοντας μια ευάλωτη πτυχή [στους βιοχημικούς μηχανισμούς] της ανθρώπινης ψυχολογίας."

Ομιλία του Sean Parker στην εκδήλωση της AxiosΟμιλία του Sean Parker, πρώην προέδρου του Facebook, στην εκδήλωση της Axios (βίντεο)

Ο Sean Parker αποκάλυψε επίσης πως κατά τη δημιουργία του κοινωνικού δικτύου, το κύριο ερώτημα ήταν:

"Πώς να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και συνειδητή προσοχή από τους χρήστες;" καταλήγοντας πως: "Για αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα διέγερσης της αύξησης ντοπαμίνης (μέσω των Likes κτλ), ώστε να ανεβαίνει η όρεξη του χρήστη να συνεισφέρει περισσότερο περιεχόμενο, με επιθυμητό αποτέλεσμα το να δέχεται περισσότερα Likes και σχόλια. Ένας [εξαρτησιογόνος] κύκλος ανατροφοδότησης της κοινωνικής επικύρωσης." (Πιθανότατα αυτή είναι και η κύρια αιτία για την οποία το Facebook αποφεύγει έως σήμερα να προσθέσει την επιλογή Dislike / Δεν μου αρέσει).

"Οι δημιουργοί [του facebook] τα κατανοούσαμε όλα αυτά συνειδητά, και τα κάναμε ούτως ή άλλως."

Chamath Palihapitiya, στην εκδήλωση της Σχολής Πτυχιούχων Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου StanfordΟμιλία του Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρου του Facebook στον κλάδο ανάπτυξης των χρηστών, στην εκδήλωση της Σχολής Πτυχιούχων Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Stanford (βίντεο)

Ο πρώην αντιπρόεδρος Chamath Palihapitiya συμβούλεψε τους ανθρώπους να κάνουν ένα "σκληρό διάλειμμα" από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας τις επιπτώσεις του ως "βραχυπρόθεσμους βρόχους ανατροφοδότησης με γνώμονα την ντοπαμίνη", αναφέροντας επίσης πως:

"Επιμελούμε τη ζωή μας γύρω από αυτή την αντιληπτή αίσθηση της τελειότητας, επειδή ανταμειβόμαστε με αυτά τα βραχυπρόθεσμα σήματα: Καρδιές, Likes, [και τα συναφή]. Το συνδυάζουμε αυτό με την αξία μας και το συγχωνεύουμε με την αλήθεια, και αυτό στην πραγματικότητα είναι κάτι ψεύτικο, μια εύθραυστη δημοσιότητα που είναι βραχυπρόθεσμη και σας αφήνει πιο κενούς και άδειους προτού καν το κάνετε."

"Ξεκινήστε απενεργοποιώντας τις κοινωνικές σας εφαρμογές δίνοντας στον εγκέφαλο σας ένα διάλειμμα. Γιατί τότε θα έχετε μεγαλύτερο κίνητρο και δεν θα είστε παρακινημένοι από αυτό που όλοι οι άλλοι σκέφτονται για εσάς".

"Δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά προγραμματίζεστε"

Η ντοπαμίνη και το σύστημα εξάρτησης

Να σημειώσουμε εδώ πως η αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο είναι η κύρια αιτία οποιονδήποτε εξαρτήσεων, ο βιοχημικός μηχανισμός που δημιουργεί εξάρτηση σε οτιδήποτε, και οι δημιουργοί του facebook το γνώριζαν πολύ καλά. Σήμερα, ύστερα από 14 χρόνια, οι συνέπειες της εξάρτησης στο κοινωνικό δίκτυο είναι γνώριμες σε όλους μας, είτε το αποδεχόμαστε είτε όχι.


Η επίσημη απάντηση του Facebook

"Παίρνουμε τον ρόλο μας πολύ σοβαρά και εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιωθούμε. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά και έρευνες με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της υπηρεσίας μας στην ευημερία, και τη χρησιμοποιούμε για να ενημερώσουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μας. Κάνουμε επίσης σημαντικές επενδύσεις περισσότερο στους ανθρώπους, την τεχνολογία και τις διαδικασίες, και - όπως είπε ο Mark Zuckerberg στην τελευταία ανάλυση των κερδών - είμαστε πρόθυμοι να μειώσουμε την κερδοφορία μας για να βεβαιωθούμε ότι πραγματοποιούνται οι σωστές επενδύσεις".


Το κρυφό πείραμα του 2012 από το Facebook στους χρήστες του

Το 2012, το Facebook πραγματοποίησε ένα τεράστιο πείραμα στους χρήστες του, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι ερευνητές του Facebook χειρίστηκαν τις ροές δεδομένων 689.003 ατόμων για μία εβδομάδα, δίνοντας προτεραιότητα είτε στο θετικό είτε στο αρνητικό συναισθηματικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τις ενημερώσεις που δημοσίευσαν οι χρήστες, για να δουν αν είχαν επηρεαστεί από τις επεξεργασμένες ροές δεδομένων.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν πως μπορούσαν ουσιαστικά να κάνουν τους χρήστες τους να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι ή πιο θλιμμένοι, με μια διαδικασία που ονομάζεται «συναισθηματική αλλοίωση». Η μελέτη κατέληξε λέγοντας πως: «Τα συναισθήματα που εκφράζονται από τους φίλους, μέσω των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων, επηρεάζουν τις διαθέσεις μας, συνιστώντας με γνώση μας, τα πρώτα πειραματικά στοιχεία για μαζική συναισθηματική εξάπλωση μέσω κοινωνικών δικτύων».

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks


Επίλογος

Είναι προφανές πως τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook μπορούν να έχουν άμεση επίπτωση στην ψυχολογία μας, είτε ενσυνείδητα είτε υποσυνείδητα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Κάτι που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν συνεχώς και να προσέχουμε τον πολύτιμο χρόνο που ξοδεύουμε σε αυτά. Στην τελική όμως, είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε τέτοιες δραστηριότητες και να έχουμε εμείς τον έλεγχο της ζωής μας. Με άλλα λόγια, παν μέτρον άριστον.

Μετάφραση, ερμηνεία, συγγραφή
, για το Blackstate.gr
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter