facebook's logo    Twitter's logo

Αισθήσεις, συναισθήματα, και η ζωή σου

rainbow eye

Θα ξεκινήσω σημειώνοντας πως η εξελικτική μας πορεία σαν είδος, έχει πάρει καλό δρόμο ως προς την κατανόηση της φύσης μας, και τώρα πλέον μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία να κατανοούμε δεδομένα, ευκολία που παλαιότερα την είχαν μόνο πρόσωπα που απασχολούνταν με τις επιστήμες. Η βοήθεια του ίντερνετ με την ανταλλαγή πληροφοριών, και όχι μόνο, μας έχει πάει ένα άλμα μπροστά, κι επιτέλους μπορούμε να ασχοληθούμε με περισσότερο ποιοτικές γνώσεις και τομείς όπως είναι οι αισθήσεις και τα συναισθήματα μας, η συνειδητοποίηση και ο έλεγχος τους σε πολύ βαθύτερο νόημα από ότι παλαιότερα.

Παλαιότερα αλλά και μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν συμπεράσματα σύμφωνα με τις αισθήσεις τους, δηλαδή ότι βλέπουνε, ακούνε, μυρίζουνε, γεύονται, και την αφή. Αυτή η διαδικασία μας βοηθάει να κατηγοριοποιούμε εξωτερικά ερεθίσματα για να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα ξεχωρίζουμε. Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών στον εγκέφαλό μας έχει βασιστεί πάνω σε συμπεράσματα εξωτερικών ερεθισμάτων, για αυτό και μέχρι σήμερα πατάμε σε δεδομένα τα οποία βασίστηκαν στην αναγνώριση του περιβάλλοντος. Οι αισθήσεις μας είναι αυτά τα καταπληκτικά εργαλεία που μας βοηθάνε να αναλύουμε, να καταλαβαίνουμε, και να συμπεραίνουμε τι ήμαστε και πού ήμαστε. Και βασιζόμενοι πάνω σε αυτά, είναι πολύ εύκολο να βγάζουμε βαθιά συμπεράσματα και να ξεχνιόμαστε σε αυτά, που είναι και ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Δεν είναι κάτι κακό αυτό, απλά όταν ξεχνιόμαστε πολύ, μετά αντιμετωπίζουμε δυσκολία να ξαναθυμηθούμε η να καταλάβουμε νέα δεδομένα.

Πλέον φτάσαμε σε μια εποχή, όπου αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε πως λειτουργεί ο εαυτός μας, και σε όσους συνέβη και θα συμβεί αυτό, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τις δημιουργικές τους δυνατότητες. Το κύριο εργαλείο είναι ο εγκέφαλος μας, ο οποίος ακολουθεί τις σκέψεις και επεξεργάζεται τα δεδομένα μας. Με τις σκέψεις μας λοιπόν, καθοδηγούμε τα συναισθήματα μας, και πολλές φορές γίνεται ταυτόχρονα, και το αντίθετο! Οπότε όπως καταλαβαίνουμε οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα και το ένα επηρεάζει το άλλο.

Τα συναισθήματα μας είναι είναι το δώρο μας, ο οδηγός της ζωής μας που μέσω αυτού μέχρι τώρα μπορούσαμε να εκφραστούμε, και πλέον να δηλώσουμε τις συναισθηματικές εμπειρίες που επιθυμούμε να βιώσουμε. Ένα μας δεδομένο που αναγνωρίζουμε, είναι ότι μπορούμε και έχουμε την ελευθερία να σκεφτούμε ότι θέλουμε! Μπορούμε να φτιάξουμε μια ιστορία, να σκεφτούμε μια ιδέα, να θυμόμαστε κάτι που επιθυμούμε ή που φοβόμαστε, να θέλουμε να μάθουμε κάποιες πληροφορίες για να ικανοποιήσουμε τις απορίες που δημιουργήσαμε οι ίδιοι ή αποκτήσαμε.

Εδώ πιστεύω βρίσκεται κι η αλλαγή που συμβαίνει στον κόσμο μας. Πλέον μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τον αυτόματο πιλότο και να πάρουμε στα χέρια μας ο καθένας τη ζωή του. Τώρα πια έχουμε γνώση ότι μπορούμε να δημιουργούμε επιθυμητά ότι καταστάσεις θέλουμε στο μυαλό μας, για να αποκτήσουμε το επιθυμητό συναίσθημα, το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του στην πραγματοποίηση των στόχων μας.

Ίσως δεν είναι δυνατό και σίγουρα δεν είναι και επιθυμητό να έχουμε τις περισσότερες ώρες της μέρας την προσοχή μας στις σκέψεις μας. Το καλύτερο πιστεύω είναι να προγραμματίσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε όταν δεν αισθανόμαστε καλά, να αντιλαμβανόμαστε γρήγορα ότι δημιουργούμε κι άλλες πιθανότητες στην πορεία να ξανά αισθανθούμε έτσι, κι ότι μπορούμε να καθοδηγήσουμε τις σκέψεις μας εκεί που θα αισθανόμαστε καλύτερα. Μετά από εξάσκηση πετυχαίνει, αρκεί να το θέλουμε. Κι ο καθένας μας μπορεί να ασχοληθεί με τον εαυτό του και τις δυνατότητες του μέχρι το επιθυμητό στάδιο. Το περιβάλλον μας είναι οι ρίζες του παρελθόντος... οι παλαιότερες σκεπτικές μας δημιουργίες.

Τολμώ να πω πως έχουμε αρχίσει να απελευθερωνόμαστε από βαθιά συμπεράσματα που μας κρατούσαν κολλημένους σε μουντά σημεία! Έρχεται η εποχή που ο καθένας θα δημιουργεί ότι καλύτερο θεωρεί ότι μπορεί, αφού δεν θα φοβάται πλέον την αποτυχία, διότι θα αναγνωρίζει πως η μόνη πιθανότητα της αποτυχίας, είναι ο ίδιος ο φόβος της!

, για το Blackstate.gr




Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter