facebook's logo    Twitter's logo

Η θαυμάσια πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης και της Ρομποτικής (+16 βίντεο)

Τεχνητή νοημοσύνη & Ρομποτική

Νοιώθω σαν να πέρασαν μόνο λίγα χρόνια αφότου μπήκαμε στη νέα χιλιετία, κι ήμαστε ήδη 18 ολόκληρα χρόνια μπροστά. Τα χρόνια πέρασαν τόσο γρήγορα όσο και η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία έφερε νέες και εξαιρετικά σημαντικές δυνατότητες στην ανθρωπότητα. Αυτά που θα διαβάσετε και θα δείτε παρακάτω για τις προόδους στις επιστήμες της Ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης ίσως παλαιότερα πολλοί άνθρωποι το θεωρούσαν αδύνατο να συμβεί, έχει συμβεί όμως, και είναι ήδη εδώ.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η τεχνολογία άρχισε να αναπτύσσετε με τόσο ραγδαίους ρυθμούς που έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε λειτουργική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιώντας τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με εξαιρετικά πολύπλοκους αλγόριθμους, που επιτρέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη να διδάσκεται και να αυτό-διδάσκεται από το περιβάλλον και τα λάθη της, όπως ένας βιολογικός εγκέφαλος, κάτι που παλαιότερα βρισκόταν μόνο σε θεωρία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Και το κυριότερο, έχουμε ήδη συνδυάσει επιτυχημένα την επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης με την επιστήμη της Ρομποτικής.

Στα παρακάτω βίντεο θα δείτε την εξέλιξη των ρομπότ της Boston Dynamics και της Hanson Robotics, δύο Αμερικανικές εταιρίες οι οποίες δημιούργησαν σειρές από ρομπότ τα οποία χρησιμοποιούν διάφορους αισθητήρες περιβάλλοντος και τα συνδύασαν με τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και να κινούνται, να αντιδρούν, κι ακόμη και να μαθαίνουν από αυτό, χτίζοντας αυτόματα 'εμπειρία' για καλύτερη απόδοση.

Τα ρομπότ της Boston Dynamics

Το πιο αξιοθαύμαστο από τα επιτεύγματα της Boston Dynamics είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ρομπότ διατηρούν ισορροπία ώστε να αποφύγουν πτώσεις, να κινούνται με φυσικό τρόπο, η να κάνουν ακόμη και ακροβατικά, ακριβώς όπως και οι ζωντανοί βιολογικοί οργανισμοί (βλ. το πρώτο βίντεο).

Tο ρομπότ 'Atlas':



Η σειρά 'Spot':

SpotMini:

SpotMini 2:

Το ρομπότ 'Handle':

Και εδώ μπορείτε να δείτε τι τράβηξαν τα ρομπότ τους ως πρότυπα κατά τη δημιουργία και των προγραμματισμό τους, στα χρόνια που πέρασαν:




«Η» 'Sophia' της Hanson Robotics

Στα παρακάτω βίντεο θα δείτε τη Sophia, ένα υπέρ-ρομπότ δημιούργημα του David Hanson και της εταιρίας του, Hanson Robotics. Η Sophia έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πλήρως το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, έχει λεπτομερής εκφραστικότητα, και μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση συνδυάζοντας λογικά όλες τις πληροφορίες που γνωρίζει. Έχει τη δυνατότητα κυριολεκτικά να μαθαίνει από τις ομιλίες και την αλληλεπίδρασή της με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γενικά, όπως επίσης και να αναπτύσει την προσωπικότητά της. Το επίπεδο της νοημοσύνης της αυξάνεται συνεχώς, και το περιεχόμενο της γνώσης της βρίσκεται στο διαδίκτυο, από το οποίο αντλεί και στο οποίο αποθηκεύει όλες τις γνωστικές πληροφορίες. Στο ίδιο δίκτυο νοημοσύνης είναι συνδεδεμένα και τα υπόλοιπα ρομπότ της εταιρίας.

Η Sophia έχει δεχθεί πολλές συνεντεύξεις... και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές, απαντώντας διάφορες ερωτήσεις. Επίσης, είναι το πρώτο ρομπότ στην ιστορία μας το οποίο έλαβε επίσημα υπηκοότητα και δικαιώματα στην Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων της Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας του Ριάντ, όπου η Sophia έδωσε και την ομιλία της.

Σύντομη παρουσίαση:

Η παρουσίασή της από τον δημιουργό της, David Hanson:

Συνέντευξη:

Συνέντευξη/ομιλία της Sophia στη δεύτερη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και κοινή συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου με θέμα «Το μέλλον όλων - βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της ταχείας τεχνολογικής αλλαγής»:



Η χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αυτοκινητοβιομηχανία

Πλέον, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη υπάρχουν ήδη αυτοκίνητα τα οποία αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και μπορούν κυριολεκτικά να οδηγήσουν μόνα τους, αποφεύγοντας με ασφάλεια εμπόδια και προβλήματα (τα οποία μπορούν και 'προβλέπουν'), και διατηρώντας έναν λογικό τρόπο οδήγησης, ίσως πολύ καλύτερα κι από τους ανθρώπους.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ως παράδειγμα ένα από τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρίας Tesla, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μόνο του και να μεταφέρει τον επιβάτη στον προορισμό του, με ασφάλεια. Οι δυνατότητες και η 'εμπειρία' του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης του αυτοκινήτου εμπλουτίζονται συνεχώς, μιας και όλα τα αυτοκίνητα της Tesla είναι συνδεδεμένα μέσω διαδικτύου όπου και αποθηκεύουν τις πληροφορίες 'εμπειρίας' και τις μοιράζονται με τα υπόλοιπα, και αυτή η εμπειρία συνεχώς αυξάνεται.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως το όχημα 'προβλέπει' επικίνδυνες καταστάσεις και τις αποφεύγει αυτόματα, ενημερώνοντας και τον οδηγό με ηχητικό σήμα:



Η χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία μουσικής

Στο παρακάτω μουσικό βίντεο μπορείτε να ακούσετε το πρώτο κομμάτι που δημιουργήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (Amper AI). Η καλλιτέχνιδα Taryn Southern το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να γράψει τους στίχους και τη μελωδία, και να επιλέξει τα όργανα και τον ρυθμό που ήθελε να έχει στο κομμάτι της. Ύστερα, συνδύασε όλες τις προτάσεις που τις παρείχε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, και το αποτέλεσμα είναι ένα γνήσιο μουσικό κομμάτι:



Επίλογος

Θέλω να πιστεύω λοιπόν πως η τεχνολογία αυτή θα φέρει μόνο καλό στο μέλλον μας, μιας και σίγουρα υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο. Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν και φοβούνται πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες είναι μεγάλος, και κατά ένα μέρος έχουν δίκιο, μιας κι αυτή η τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να διεισδύει στον στρατό. Όμως, οι θετικές δυνατότητες είναι πολύ περισσότερες από τις αρνητικές, όπως επίσης και οι τρόποι αποφυγής των αρνητικών συμβάντων. Το σίγουρο είναι πως τα μελλοντικά χρόνια θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και το μόνο που μας μένει είναι να σκεφτόμαστε θετικά.

, για το Blackstate.gr

Διαβάστε επίσης: Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασαν ανθρώπους σε τεστ νοητικής ικανότητας




Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter