facebook's logo    Twitter's logo

Πως να ξεκινάς τη μέρα σου προς όφελός σου

Καλημέρα!

Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ πως αν ξεκινήσει η μέρα μας στραβά, συνήθως συνεχίζει και να εξελίσσεται έτσι. Το ίδιο ισχύει αν ξεκινήσει η μέρα μας ευχάριστα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κι αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα κάναμε τα πάντα να την ξεκινήσουμε καλά εάν είναι στο χέρι μας κάτι τέτοιο; Το ξεκίνημα των πρώτων μας σκέψεων τη στιγμή που ξυπνάμε, κυριολεκτικά χτίζει την βάση ως πρότυπο για τις επόμενές μας σκέψεις, οι οποίες οδηγούν σε ανάλογα συναισθήματα, τα οποία επηρεάζονται άμεσα απο αυτό το πρότυπο, ως βάση.

Η καλύτερη απάντηση είναι να το τεστάρουμε και να το συνειδητοποιήσουμε οι ίδιοι, διότι όσο πειστική μπορεί να είναι μια έρευνα ή κάποιος που σας το εξηγεί, η εμπειρία είναι και θα είναι πάντα ο καλύτερος δάσκαλος.

Είναι απλό, διαλέγουμε μία μέρα, την αμέσως επόμενη αν είναι δυνατό, και μόλις ξυπνήσουμε αφιερώνουμε περίπου 15 λεπτά στο να εστιάσουμε τις σκέψεις μας σε οτιδήποτε μας προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα το οποίο θα θέλαμε να συνεχίσουμε να νιώθουμε στη διάρκεια της ημέρας μας. Μπορούμε να διαλέξουμε ό,τι θέμα θέλουμε αρκεί να παράγει ένα σταθερό συναίσθημα για συνεχόμενο χρόνο, έτσι ώστε να το θυμόμαστε και να αναλογιστούμε στο τέλος της ημέρας εάν αυτό το συναίσθημα στο οποίο επικεντρωθήκαμε το πρωί, το συναντούσαμε στη διάρκεια της ημέρας. Μπορούμε να επαναλάβουμε το τεστ για όσες ημέρες θέλουμε.

Πιθανά εμπόδια και συμβουλές για την αποτροπή τους

  • Σε περίπτωση που έχουμε δουλειές, βάζουμε το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα.

  • Προτεινόμενες ιδέες εστίασης της προσοχής σας είναι οι έντονα ευχάριστες αναμνήσεις, αγαπημένα πρόσωπα, κατοικίδια, λέξεις που εκφράζουν ευχάριστο συναίσθημα (π.χ γέλιο, γαλήνη, μυστήριο, έκπληξη, κ.α).

  • Καλό θα ήταν να διαλέξουμε ένα θέμα τη φορά, κάτι που δεν το συναντάμε συνήθως, ώστε να ήμαστε πιο σίγουροι πως δεν ήταν τυχαίο το ότι το συναντήσαμε αργότερα.

  • Εάν δυσκολευόμαστε να βρούμε σκέψεις ή αναμνήσεις που επιθυμούμε, μπορούμε να γενικευτούμε, μιας και θα έχουμε στο μυαλό μας ότι απλά τεστάρουμε. Στη συνέχεια ακολουθεί εξάσκηση.

  • Εάν υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν προσοχή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να εστιάσετε τη προσοχή σας στις θετικές σας σκέψεις, μπορείτε να εστιάσετε τις σκέψεις πριν σηκωθείτε απ' το κρεββάτι, ή ακόμη κι όταν βρίσκεστε για πρώτη φορά στη τουαλέτα, αφού σηκωθείτε απ'το κρεββάτι, μιας και ο χώρος της σας παρέχει μια προσωπική ιδιωτικότητα.

Για εκείνους λοιπόν, που το τεστ θα επιβεβαιώσει πλέον ότι όπως ξεκινήσει η μέρα έτσι και τείνει να συνεχίζει, θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική δύναμη που έχουν στα χέρια τους, αφού θα έχουν ζήσει την εμπειρία του να επικεντρώνονται συνειδητά και να επηρεάζουν το πως θα κυλίσει η μέρα τους.

Δεν είναι όμως μόνο η αρχή της ημέρας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή όπου μπορούμε να επιλέξουμε το που θα εστιάσουμε τη προσοχή μας, κάτι που στη συνέχεια αντανακλά τις συναισθηματικές μας δονήσεις στην πραγματικότητα που ζούμε. Αυτή και είναι η απάντηση στο γιατί μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο και γιατί συμβαίνει. Αντανακλώνται στην πραγματικότητά μας οι συναισθηματικές δονήσεις των σκέψεων και ενεργειών μας.

Το ξεκίνημα της ημέρας σας παραμένει ως ένα από τα πιο σημαντικά, διότι είναι μια ευκολότερη βάση να ξεκινήσετε μια φρέσκια και καθαρή σκέψη, πριν θυμηθείτε οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά.

Μετά τον ύπνο, γίνεται επανεκκίνηση της συνείδησης, αφού ο ύπνος σταματάει τις συνειδητές μας σκέψεις, κι έτσι κάθε ξεκίνημα μετά από αυτόν είναι μια ανανεωμένη αρχή με καθαρή βάση. Για όσους όμως δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες με αυτόν τον τρόπο, μια εξήγηση είναι ότι παρόλο που κάθε πρωί υπάρχει αυτή η ανανέωση, αν δεν επιλέγαμε για καιρό το που εστιάζουμε, συνήθως ελκύουμε τις τελευταίες μας σκέψεις οι οποίες αυτοαναπαράγονται συνεχώς, και αποκτούν δική τους μορφή και δύναμη, κάνοντας μας πολλές φορές να νιώθουμε ότι κάτι άλλο τα προκαλεί όλα και όχι εμείς. Στην πραγματικότητα όμως, είναι απλά η δύναμη της συνεχόμενης εστίασης, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει αυτό, στο οποίο στην ουσία δίνουμε δύναμη να ελέγχει το συναίσθημά μας.

Για όσους πρωταρχίσουν να εφαρμόζουν την επιλεγμένη εστίαση, αρχικά ίσως να συναντήσουν δυσκολίες στο να κρατήσουν τις σκέψεις σε ένα θέμα ή εκεί που επιθυμούν. Μην απελπίζεστε όμως, μιας και είναι λογικό. Όλα στη ζωή θέλουν εξάσκηση, κι όσο περισσότερο εξασκείς κάτι, τόσο καλύτερος γίνεσαι.

Ο επιμένων νικά! Καλή σας μέρα!

, για το Blackstate.gr
Φωτογραφία © Blackstate.gr
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter