facebook's logo    Twitter's logo

35 σοφά αποφθέγματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Αποφθέγματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ένας από τους εξυπνότερους διανοούμενους επιστήμονες που υπήρξαν στην ιστορία μας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήξερε πως να εκφράσει εκατοντάδες βαθιά και σημαντικά νοήματα, με ελάχιστες λέξεις. Παρακάτω βρίσκονται τριάντα πέντε από τα σημαντικότερα αποφθέγματά του.


1.
Ένα έξυπνο άτομο διορθώνει το πρόβλημα. Ένα σοφό άτομο, το αποφεύγει.

2.
Προσπαθήστε να μην γίνεται άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.

3.
Αν οι άνθρωποι είναι καλοί μόνο επειδή φοβούνται την τιμωρία και ελπίζουν για ανταμοιβή, τότε, είμαστε όντως για λύπηση.

4.
Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος για να ζήσεις, όχι λόγω των ανθρώπων που είναι κακοί/άδικοι, αλλά λόγω των ανθρώπων που δεν κάνουν τίποτα για αυτό.

5.
Οι υπολογιστές είναι εξαιρετικά γρήγοροι, ακριβείς, και ανόητοι. Τα ανθρώπινα όντα είναι εξαιρετικά αργά, ανακριβείς, και λαμπρά. Μαζί, είναι ισχυρά πέρα από κάθε φαντασία!

6.
Η πραγματικότητα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, αν και, μια πολύ επίμονη.

- Για να καταλάβετε τον λόγο για τον οποίο το είπε αυτό, διαβάστε τα παρακάτω άρθρα:

7.
Όποιος δεν έχει κάνει ποτέ ένα λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι νέο.

8.
Η διαφορά μεταξύ μεγαλοφυΐας και ηλιθιότητας είναι ότι η μεγαλοφυΐα έχει τα όριά της.

9.
Η εκπαίδευση, είναι αυτό που μένει αφού ξεχάσει κάποιος όλα όσα έμαθε στο σχολείο.

10.
Η αναζήτηση της αλήθειας είναι πολύ πιο πολύτιμη από την κατοχή της.

- Εννοώντας ότι το να κατέχουμε την αλήθεια αφαιρεί από το νου μας την μυστήρια αίσθηση της θέλησης για αναζήτηση, κάτι που μειώνει δραστικά το ενδιαφέρων για αυτήν.

11.
Η πιο όμορφη εμπειρία που μπορούμε να έχουμε είναι η μυστηριώδης. Είναι το βασικό συναίσθημα που βρίσκεται στο λίκνο της αληθινής τέχνης και της αληθινής επιστήμης. Όποιος δεν το γνωρίζει και δεν μπορεί πλέον να αναρωτιέται και να θαυμάζει, είναι τόσο καλός όσο νεκρός, και τα μάτια του είναι θολά.

12.
Η σοφία δεν είναι προϊόν της σχολικής εκπαίδευσης αλλά της δια βίου προσπάθειας για την απόκτηση της.

13.
Δεν μπορείς να αποτρέψεις και να ετοιμάζεσαι για πόλεμο, ταυτόχρονα.

14.
Η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη βία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατανόηση.

15.
Έχει γίνει ιδιαίτερα προφανές ότι η τεχνολογία μας έχει ξεπεράσει την ανθρωπιά μας.

16.
Μόνο μια ζωή που βιώθηκε για άλλους είναι μια ζωή που αξίζει.

17.
Δεν είναι ότι είμαι τόσο έξυπνος, είναι ότι μένω με τα προβλήματα για περισσότερο.

18.
Καθώς ο κύκλος της γνώσης μας επεκτείνεται, το κάνει και η περιφέρεια του σκότους που τον περιβάλλει.

19.
Λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να εκφράζουν με ψυχραιμία απόψεις που διαφέρουν από τις προκαταλήψεις του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ακόμη και ανίκανοι να σχηματίσουν τέτοιες απόψεις.

20.
Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι να ζήσετε τη ζωή σας. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι ένα θαύμα, ο άλλος είναι σαν να είναι όλα ένα θαύμα.

21.
Η επιδίωξη της αλήθειας και της ομορφιάς είναι μια σφαίρα δραστηριότητας στην οποία μας επιτρέπεται να παραμείνουμε παιδιά σε όλη μας τη ζωή.

22.
Δεν μπορώ να συλλάβω έναν Θεό που ανταμείβει και τιμωρεί τα πλάσματά του, ή έχει μια βούληση του τύπου που συνειδητοποιούμε μέσα μας.

23.
Είμαι πραγματικά ένας 'μοναχικός ταξιδιώτης' και δεν άνηκα ποτέ στη χώρα μου, στο σπίτι μου, στους φίλους μου, ή ακόμα και την άμεση οικογένειά μου. Με όλη μου την καρδιά, εν όψει όλων αυτών των δεσμών, δεν έχω χάσει ποτέ την αίσθηση της απόστασης και την ανάγκη για μοναχικότητα.

24.
Για να με τιμωρήσει για την περιφρόνησή μου στην εξουσία, η μοίρα με έκανε τον ίδιο εξουσία.

25.
Το πολιτικό μου ιδεώδες είναι η δημοκρατία. Αφήστε τον καθένα να γίνει σεβαστός ως άτομο και κανέναν ειδωλοποιημένο.

26.
Δεν είμαι απλά ένας ειρηνιστής, αλλά ένας μαχητικός πασιφιστής. Είμαι πρόθυμος να αγωνιστώ για την ειρήνη. Τίποτα δεν θα τελειώσει τον πόλεμο αν οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν αρνηθούν να πάνε στον πόλεμο.

27.
Όλα όσα είναι πραγματικά άξια και εμπνευστικά, δημιουργούνται από άτομα που μπορούν να εργαστούν σε/με ελευθερία.

28.
Ένα πράγμα έχω μάθει στη μακρά ζωή μου: Όλη η επιστήμη μας, μετρούμενη ενάντια στην πραγματικότητα, είναι πρωτόγονη και παιδική. Κι όμως, είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχουμε.

29.
Από την ειδική θεωρία της σχετικότητας προέκυψε ότι η μάζα και η ενέργεια είναι διαφορετικές 'εκδηλώσεις' του ίδιου πράγματος, - μια κάπως ασυνήθιστη σύλληψη για τον μέσο νου.

- Βλ.: Το πείραμα των δύο σχισμών - κβαντική φυσική

30.
Υποστηρίζω ότι το κοσμικο-πνευματικό συναίσθημα είναι το ισχυρότερο και ευγενέστερο κίνητρο για την επιστημονική έρευνα.

31.
Έχοντάς τα όλα υπόψιν, πιστεύω ότι οι απόψεις του Γκάντι ήταν οι πιο διαφωτισμένες από όλους τους πολιτικούς της εποχή μας. Θα έπρεπε να προσπαθούμε να πράττουμε με το δικό του πνεύμα, να μην χρησιμοποιήσουμε τη βία αγωνιζόμενοι για τις υποθέσεις μας, αλλά τη μη συμμετοχή μας σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι κακό.

32.
Τώρα έχει αποχωρήσει από αυτόν τον παράξενο κόσμο λίγο πριν από εμένα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Άνθρωποι σαν εμάς, που πιστεύουν στη φυσική, γνωρίζουν ότι η διάκριση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος, και μέλλοντος, είναι μόνο μια πεισματικά επίμονη ψευδαίσθηση.

- Από γράμμα που έστειλε στην οικογένεια του φίλου του που είχε πεθάνει.
- Ο Αϊνστάιν πέθανε έναν μήνα και τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του φίλου του, στις 18 Απριλίου 1955.
- Βλ. απόφθεγμα #6

33.
Ιδέες που αποδείχθηκαν χρήσιμες για την διάταξη πραγμάτων με ευκολία, αποκτούν τόσο έντονη εξουσία πάνω μας που ξεχνάμε την γήινη προέλευσή τους και τις δεχόμαστε ως αναλλοίωτες...

- Εννοώντας κυρίως τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα της κοινωνικής μηχανικής για την κερδοσκοπικά-αποτελεσματικότερη διαχείριση της μάζας.

34.
Ο καθένας είναι ιδιοφυής. Αλλά, αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να ανέβει σε ένα δέντρο, θα ζήσει ολόκληρη τη ζωή του πιστεύοντας πως είναι χαζό. Η ερώτηση που έχω για εσάς σε αυτό το σημείο του ταξιδιού μαζί, είναι, ποια είναι η δική σας ιδιοφυΐα;

- Εννοώντας ότι ο καθένας μας έχει μια δική του ξεχωριστή ιδιοφυΐα, και ότι δεν γίνεται να ορίζουμε τις δυνατότητες ενός ατόμου με γενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα σχολεία.

35.
Δίνοντας το παράδειγμα δεν είναι ο κύριος τρόπος να επηρεάσεις κάποιον. Είναι ο μόνος τρόπος.

Μετάφραση – ερμηνεία
, για το Blackstate.gr
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter