facebook's logo    Twitter's logo

Όταν η Γερμανία ξεχνά να πληρώσει τα χρέη της

nazi-greece-germania-ellada

Η ιστορία θα έπρεπε να ενθαρρύνει το Βερολίνο για περισσότερη γενναιοδωρία προς την Αθήνα. Στις 6 Απρίλιου 1941, η Βέρμαχτ εισέβαλε στην Ελλάδα. Ο Χίτλερ είχε κουραστεί να βλέπει τον σύμμαχό του Μουσολίνι να μην καταφέρνει  να θέσει υπό έλεγχο τον ελληνικό στρατό, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 1940, αντιστέκονταν γενναία. Ο Φύρερ θα τον κάνει να πληρώσει ακριβά για αυτό τον απεγνωσμένο αγώνα.

Ξεκίνησε με μια πολύ σκληρή κατοχή που θα γονατίσει την Ελλάδα. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι μετά την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη γερμανική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας αριθμός: εκτιμείται σε 300.000 ο αριθμός των ατόμων που κυριολεκτικά πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της στέρησης που σχετίστηκε με τη ναζιστική κατοχή. Μετά την απελευθέρωση, η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει να αποζημιώσει υλικά τον πόνο και την ανθρώπινη απώλεια που το Τρίτο Ράιχ είχε επιβάλει στους πληθυσμούς υπό κατοχή. 

Και μετά από πλήθος επιτροπών αξιολόγησης και δισταγμούς που έπρεπε να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η Δυτική Γερμανία είχε γίνει πολύτιμος σύμμαχος κατά του σοβιετικού μπλοκ, οι αποζημιώσεις  ορίστηκαν τελικά με μια συνθήκη που υπογράφηκε το 1953 σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια, που έπρεπε να καταβάλλει μόνη της η Δυτική Γερμανία στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η αποζημίωση αυτή δεν περιλάμβανε ένα άλλο χρέος, εύκολα υπολογίσιμο, αφού πρόκειται για αναγκαστικό δάνειο 476 εκ. μάρκα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει στο Βερολίνο το 1941, για προσφορά  στη « γερμανική πολεμική προσπάθεια». Ένα δάνειο χωρίς ελπίδα επιστροφής, κατά το χρόνο εκείνο, για το οποίο η Δυτική Γερμανία θεωρεί ότι συμπεριελήφθη στις πολεμικές αποζημιώσεις που είχε πληρώσει.

Αλλά όμως, όταν είσαι, όπως η Ελλάδα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Και, όπως πιστεύει να το γνωρίσει η εφημερίδα «Die Welt», ορισμένοι στην Αθήνα άρχισαν να υποστηρίζουν ότι το δάνειο των 476 εκ. μάρκων κάτω από την πίεση της ναζιστικής Γερμανίας δεν θα έπρεπε να εξομοιωθεί με μια κανονική πολεμική αποζημίωση. Αυτό, λένε όσοι ψάχνουν το παρελθόν, είναι ένα δάνειο το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ποσό εκφρασμένο σε μάρκα του τρίτου Ρείχ αντιστοιχεί σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ. 

Εάν στο ποσό αυτό προστίθεται  ένα συμβατικό επιτόκιο 3% για 66 έτη, καταλήγουμε σε ένα σύνολο των 95 δισ. δολαρίων, 68 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα πέμπτο του ελληνικού χρέους. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να αναπληρώσει το ελληνικό θησαυροφυλάκιο, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση.  Και θα ήταν προπαντός μια κομψή εκδίκηση της Αθήνας έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία από την αρχή της κρίσης του χρέους, είναι περισσότερο από απρόθυμη να παράσχει τη βοήθεια της προς την «λιγότερο σοβαρή χώρα των χωρών του «Club Med», όπως λένε με αρκετή κακία στο Βερολίνο.

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr






Τυχαία άρθρα

Τύφλωση απροσεξίας

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας της ΜΟΤ.Ο.Ε. Δημήτρη Κουφογιάννη, με αφορμή το τραγικό ατύχημα που στοίχισε την ζωή του Χρήστου Χούλιαρη και της Κατερίνας Οικονόμου στις 28 Ιουνίου 2003 και αφιερώνεται στη μνήμη τους. Βασίστηκε σε ανάλογο άρθρο του Lance Oliver της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών (A.M.A.) σχετικά με κάποια πειράματα πάνω στην «τύφλωση απροσεξίας».

Πρώτος μίλησε για το Μάτριξ ο Πλάτων

blackstate-art2

Οι περισσότεροι άνθρωποι εσφαλμένα, νομίζουν πως η θεωρία του Μάτριξ, δηλαδή της εικονικής πραγματικότητας που έχει φυλακιστεί η ανθρωπότητα, είναι μια νέα θεωρία, που έγινε γνωστή μέσω της γνωστής χολυγουντιανής ταινίας. Η αλήθεια όμως, είναι πως πρώτος, μίλησε για το Μάτριξ ο Πλάτων, μέσα από μια ιστορία, γνωστή, ως η σπηλιά του Πλάτωνα.

Σπάμε τον κώδικα: Γαιτί μπρυομε να το δαιβάσυομε ατυό;

Εγκεφαλικά κύτταρα

Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά ο εγκέφαλός μας αποτελεί έναν τέλειο αποκωδικοποιητή. Παραεδίγματος χράη, δεν έχιε σμηασία με πιοα σιερά εφμανίζοντια τα γράμαμτα σε μαι λξέη, ακρεί να είνια σωτσό το πώρτο και το τελυετιάιο – εμιές θα κατλάβυομε τι εννοιεί!

Η ικανότητα να αγαπάμε «κρύβεται» στην παιδική ηλικία

children-love

Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με αγαπημένους, αρχίζει στην παιδική ηλικία-πολύ νωρίτερα από ότι μπορεί να πιστεύει κάποιος. Αυτό προκύπτει από νέα επισκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Current Directions in Psychological Science».

Η κίνηση του φωτός βιντεοσκοπείται για πρώτη φόρα! FEMTO Photography

Light movement

Ο Ινδός επιστήμονας Ramesh Raskar μαζί με την ερευνιτική του ομάδα δημιούργησαν το FEMTO Photography, ένα σύστημα βιντεοσκόπησης που έχει τη δυνατότητα να καταγράφει video στα 1,000,000,000,000 καρέ / δευτερόλεπτο. Το αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα καταγραφής της κίνησης του φωτός.

Επιτέλους η Ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ είναι ήδη εδώ! Η νέα εποχή ξεκίνησε!

rimac-concept-one

Τα παλαιότερα χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπήρχαν μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας... αλλά επίσης και στην φαντασία πολλών ορθά σκεπτόμενων ανθρώπων. Για πολύ καιρό υπήρχε σιωπή για την αποτελεσματικότητα της χρήσης ηλεκτρικών μηχανών, όμως τα πράγματα έχουνε αλλάξει δραματικά, και από τότε που μερικά χρόνια πριν πολλοί μετέτρεψαν τα αυτοκίνητα τους αντικαθιστώντας την μηχανή καυσίμων με μια ηλεκτρική, καταφέρνοντας εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα μετακίνησης.

Έργα τέχνης στους δρόμους από διάσημους Street Artists

PakOne

Όταν ένας καλλιτέχνης θέλει να μιλήσει, να εκφράσει κάτι, η απλά να δημιουργήσει με τον τρόπο του, επιλέγει συνήθως να το κάνει προβάλλοντας τα λόγια της φαντασίας του ζωγραφίζοντας... η αλλιώς. Εμείς μαζέψαμε μερικές εμπνεύσεις απο Street Artists και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Ο έλεγχος συσκευών πτήσης μόνο με τον εγκέφαλο είναι πια πραγματικότητα

Έλεγχος πτήσης με τον εγκέφαλο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν νέα τεχνολογία η οποία δίνει σε οποιονδήποτε τη δυνατότητα να κατευθύνει μια ιπτάμενη συσκευή μόνο με τη σκέψη.

Μυστική ιστορία

Ξεκάθαρη απόδειξη πως οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν με απλή ανθρώπινη τεχνολογία

pyramides-aigyptoy

Η απόλυτη και ξεκάθαρη απόδειξη πως οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν με απλή ανθρώπινη τεχνολογία και όχι από εξωγήινη υπερ τεχνολογία όπως οι πλέον διαδεδομένες θεωρίες αναφέρουν.

Τέχνη

Έργα τέχνης στους δρόμους από διάσημους Street Artists

PakOne

Όταν ένας καλλιτέχνης θέλει να μιλήσει, να εκφράσει κάτι, η απλά να δημιουργήσει με τον τρόπο του, επιλέγει συνήθως να το κάνει προβάλλοντας τα λόγια της φαντασίας του ζωγραφίζοντας... η αλλιώς. Εμείς μαζέψαμε μερικές εμπνεύσεις απο Street Artists και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Άλυτα

Turritopsis Nutricula, η αθάνατη μέδουσα

Αθάνατη μέδουσα, Turritopsis Nutricula
© 20minutes.fr

Η επιστημονική ονομασία αυτής της μέδουσας είναι Turritopsis nutricula η αλλιώς Turritopsis Dohrnii, και έχει ανακαλυφθεί στην Μεσόγειο Θάλασσα το 1883, όμως η ικανότητά της να αναγεννάτε ανακαλύφθηκε μόλις στα μέσα του 1990.

Κοινωνία / Υγεία

Γαϊδουράγκαθο, βότανο για αποτοξίνωση με εξαιρετικές ιδιότητες στην υγεία

Γαϊδουράγκαθο

Το γαϊδουράγκαθο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στις ημέρες ημέρες μας, όμως οι ευεργετικές ιδιότητες που παρέχει στην υγεία το κατατάσσουν σε εξαιρετικό βότανο. Αυτό το ήξεραν καλά πριν αρκετούς αιώνες όπου το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν την υγεία των νεφρών, της χοληδόχου κύστεως και στον καθαρισμό του ήπατος. Φυτρώνει σχεδόν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, ενώ αναπτύσσετε περισσότερο σε μεσογειακά και εύκρατα κλίματα.

Κοινωνία & υγεία

Η θεραπευτική δύναμη της νηστείας

Τα οφέλη της νηστείας

Νηστεία ονομάζουμε την αποχή μας από το φαγητό ή ακόμη κι από ορισμένα φαγητά, συνήθως τα ζωικά αφού έχουν άμεση σχέση με φόνο και εκμετάλλευση, πράξεις οι οποίες έχουν αρνητική αύρα καθώς και πράξεις που δεν θέλουμε να τις κάνουν σε εμάς. Επίσης υπάρχει κι η πνευματική νηστεία που σημαίνει να κάνεις αποχή από αρνητικές σκέψεις. Και στις δύο περιπτώσεις κάνοντας νηστεία αποφεύγουμε να εισάγουμε σε σώμα και νου ενέργεια χαμηλής και αρνητικής δόνησης.

Οφθαλμαπάτες

Νέα οφθαλμαπάτη «τύφλωσης της καμπυλότητας»

Οφθαλμαπάτη τύφλωσης της καμπυλότητας

Στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο Kohske Takahashi, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Chukyo της Ιαπωνίας, παρουσίασε μέσω της έρευνάς του μια νέα οφθαλμαπάτη η οποία αποδεικνύει πως η αντίληψή μας για όσα βλέπουμε με τα μάτια μας, μπορεί να ξεγελαστεί πολύ εύκολα. Την ονόμασε "οφθαλμαπάτη τύφλωσης της καμπυλότητας".

Πέραν της φυσικής

Το παράδοξο αποτέλεσμα του «πειράματος των δύο σχισμών» τελικά είναι ακόμη πιο παράδοξο

Νέο πείραμα των δύο σχισμών

Απόσπασμα: Πρόσφατα, Αυστραλοί επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας επανέλαβαν το δεύτερο πείραμα με τη διαφορά ότι χρησιμοποίησαν ένα άτομο ηλίου αντί για φωτόνια η ηλεκτρόνια, το οποίο ονομάστηκε «Πείραμα του Wheeler με καθυστέρηση επιλογής με ένα άτομο ύλης», τα αποτελέσματα του οποίου θέτουν απαράμιλλα φιλοσοφικά ερωτήματα για την πραγματικότητα στην οποία ζούμε, αποδεικνύοντας κυριολεκτικά, όπως λένε οι επιστήμονες, ότι η δεδομένη πραγματικότητα δεν υφίσταται παρά μόνο μέχρι να την παρατηρήσουμε.

Τεχνολογία & σχετικά

Η NASA εκτοξεύει νέο όχημα στον πλανήτη Άρη (+ video)

curiosity-mars

Η NASA αναμένεται να εκτοξεύσει από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα, το τελευταίο της όχημα εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, το οποίο έχει το παρατσούκλι «περιέργεια».

Ιδεολογία

Matrix - μια βαθύτερη ανάλυση

Matrix

Το παρακάτω άρθρο δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις του blackstate.gr και των συντακτών του. Αποτελεί αναδημοσίευση από άλλη ιστοσελίδα, με στόχο την γενικευμένη σύγκριση απόψεων.

Επικαιρότητα

Στη Silicon Valley “απαγορεύονται” οι υπολογιστές!

Google Yahoo Apple

Στο σχολείο στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη.

Διάφορα

Ένα παιδί είχε τη τύχη να γεννηθεί με πολύ ιδιαίτερα μάτια (Βίντεο)

paidi-me-matia-gatas

Στη κίνα, ένα παιδί είχε τη τύχη να γεννηθεί με πολύ ιδιαίτερα μάτια. Εκτός από το όμορφο γαλάζιο χρώμα τους, είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει στο σκοτάδι με απειροελάχιστο φως! Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα μάτια μιας γάτας.

Κοινωνία / Υγεία

5 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι ετοιμοθάνατοι

regrets

H Bronnie Ware εργαζόταν στην παρηγορητική φροντίδα ασθενών, κυρίως σε αυτούς που γυρνούσαν στα σπίτια τους για να πεθάνουν. Για χρόνια μιλούσε με ανθρώπους που δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν τις ασθένειές τους και κρατούσε σημειώσεις απ’όσα έλεγαν. Έπειτα από καιρό έγραψε και κυκλοφόρησε το βιβλίο «The Top Five Regrets of the Dying», για όσα μετανιώνουν οι άνθρωποι όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους.

Βιογραφίες

Albert Einstein

Albert Einstein

Μια από τις πιο δημιουργικές διάνοιες της ανθρώπινης ιστορίας, έμεινε στην ιστορία ως ένας μύθος της επιστήμης αλλά και ως η συνείδηση της επιστήμης χάρη στο βαθύ ανθρωπισμό και τη στράτευσή του υπέρ της ειρήνης, της συναδέλφωσης των λαών, της προάσπισης της ελευθερίας και τον αγώνα του για την κοινωνική δικαιοσύνη. (14 Μαρτίου 1879 - 18 Απριλίου 1955)

Νοημοσύνη

Χρήσιμες πληροφορίες για να δυναμώσετε τη μνήμη σας

Η μνήμη αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο μυστηριώδεις και θαυμαστές λειτουργίες του οργανισμού. Χωρίς μνήμη δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε ως άτομα, αλλά και ως ανθρώπινο είδος, θα ήμασταν τελείως διαφορετικοί.

«Χρόνος» - Πραγματικότητα η ψευδαίσθηση;

watch fractal

Εικόνες

Ίσως ο καθαρότερος ποταμός του κόσμου! Εκθαμβωτικές φωτογραφίες από τον Claudio Gazzaroli

Verzasca1

Ο ποταμός Verzasca, που ρέει κατά μήκος 30 χιλιομέτρων στη Ελβετία, είναι παγκοσμίως γνωστός για τα καταγάλανα νερά του. Μάλιστα είναι τόσο καθαρός, που μπορεί κάποιος από μια γέφυρα να διακρίνει το πάτο του, ο οποίος έχει βάθος 15 μέτρων...

Παιχνίδια νοημοσύνης

Έγκυρο IQ Test

Έγκυρο IQ Test

Ένα από τα εγκυρότερα IQ tests που υπάρχουν στο internet, το οποίο βασίζεται σε λογική και αναλυτική σκέψη.