facebook's logo    Twitter's logo

Nikola Tesla

Nicola Tesla

Ο Nikola Tesla ήταν γεννημένος τα μεσάνυχτα στις 9 Ιουλίου 1856, στο χωριό Smiljan, στην επαρχία Lika, Κροατία, έπειτα μέρος της αυστροούγγρης αυτοκρατορίας. Ο Tesla ήταν η μεγαλοφυΐα που ανήγγειλε μέσα την ηλικία της ηλεκτρικής ισχύος.

Ο Tesla είχε μια ζωηρή φαντασία και έναν διαισθητικό τρόπο τις επιστημονικής υποθέσεις. Μετά από μια επίδειξη του "δυναμογραμμαρίου" (μιας μηχανής που όταν χρησιμοποιείται σε μια κατεύθυνση είναι μια γεννήτρια, και όταν αντιστρέφεται είναι ένας ηλεκτρικός κινητήρας), ο Tesla απεικόνισε ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο και ανέπτυξε τα σχέδια για έναν επαγωγικό κινητήρα. Αυτός ο ηλεκτρικός κινητήρας ήταν το πρώτο βήμα προς την επιτυχή εφαρμογή εναλλασσόμενου ρεύματος. Ο Tesla χρησιμοποίησε τη φαντασία του για να αποδείξει και να εφαρμόσει τις υποθέσεις του. Εδώ είναι πώς εξήγησε τη δημιουργική διαδικασία του:

Προτού να βάλω ένα σκίτσο στο έγγραφο, ολόκληρη η ιδέα επιλύεται διανοητικά. Στο μυαλό μου η αλλαγή ή η κατασκευή, κάνει τις βελτιώσεις, και λειτουργεί ακόμα και την συσκευή. Χωρίς πάντα το σχεδιασμό ενός σκίτσου που μπορώ να δώσω τις μετρήσεις όλων των μερών στους εργάτες. ‘Οταν ολοκληρώνονται όλα αυτά τα μέρη τα εγκαθιστώ, ακριβώς σαν να είχα κάνει τα πραγματικά σχέδια. Είναι ασήμαντο σε μένα εάν τρέχω τη μηχανή μου στο μυαλό μου ή την εξετάζω στο εργαστήριό μου. Οι εφευρέσεις που έχω συλλάβει κατ' αυτό τον τρόπο έχουν λειτουργήσει πάντα. Σε τριάντα έτη δεν έχει υπάρξει μια ενιαία εξαίρεση. Ο πρώτος ηλεκτρικός κινητήρας μου, το κενό ασύρματο φως, η μηχανή και πολλές άλλες συσκευές μου, έχουν αναπτυχθεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο.

Ο Tesla ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του στην Κροατία. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο πολυτεχνικό σχολείο στο Γκρας και τελείωσε στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Εργάστεικε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία πρίν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1884. Φθάνοντας στην πόλη της Νέας Υόρκης με τέσσερα σεντς στην τσέπη του, ο Tesla βρήκε την απασχόληση με τον Thoma Edison στο New Jersey. Οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ατόμων οδηγούν σύντομα στο χωρισμό τους. Το 1885, ο George Westinghouse, ιδρυτής της Westinghouse Electric Company, αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού Tesla εναλλασόμενου ρεύματος.

Τα πλεονεκτήματα του εναλλασόμενου ρεύματος πέρα από το σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού του Edison με το άμεσο ρεύμα έγιναν προφανή όταν χρησιμοποίησε επιτυχώς ο Westinghouse το σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού Tesla για να ανάψει την παγκόσμια κολομβιανή έκθεση στο Σικάγο το 1893.

Ο Tesla καθιέρωσε ένα εργαστήριο στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1887. Τα πειράματά του κυμάνθηκαν από μια εξερεύνηση της ηλεκτρικής αντήχησης στις μελέτες των διάφορων σύστημα θέρμανσης, αερισμού , κλιματισμού και φωτισμού. Για να αντιμετωπίσει τους φόβους του εναλλασόμενου ρεύματος, ο Tesla έδωσε τις εκθέσεις στο εργαστήριό του στο οποίο άναψε τους λαμπτήρες χωρίς τα καλώδια από την άδεια της ηλεκτρικής ενέργειας για να ρεύσει μέσω του ΣΩΜΑΤΟΣ του. Όταν ο Tesla έγινε Ηνωμένος πολίτης το 1891, ήταν αιχμή των δημιουργικών η ισχύς του. Ανέπτυξε στη γρήγορη διαδοχή τον επαγωγικό κινητήρα, τους νέους τύπους γεννητριών και μετασχηματιστών, ένα σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού της μεταφοράς ισχύος εναλλασόμενου ρεύματος, τους λαμπτήρες φθορισμού, και έναν νέο τύπο ατμοστρόβιλου. Έγινε επίσης ραδιουργημένος με την ΑΣΥΡΜΑΤΗ μεταφορά της ισχύος.!!! Το 1900, ο Tesla άρχισε την κατασκευή στο μακρύ νησί ενός ασύρματου πύργου ραδιοφωνικής αναμετάδοσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με το κεφάλαιο των $150.000 δολαρίων από το χρηματοδότη Pierpont Morgan. Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε όταν απέσυρε ο Morgan την οικονομική υποστήριξή του. Η εργασία του Tesla μετατοπίστηκε στους στρόβιλους και άλλα προγράμματα, αλλά οι ιδέες του παρέμειναν στον πίνακα σχεδίων οφειλόμενο σε μια έλλειψη κεφαλαίων.

Τα σημειωματάρια του Tesla εξετάζονται ακόμα από τους μηχανικούς σε αναζήτηση των ανεκμετάλλευτων ιδεών.

Ο Tesla επιτράπηκε λίγους στενούς φίλους, αν και ένας ήταν ευθυμογράφος και συντάκτης, σημάδι Twain. Εντούτοις, όταν πέθανε στην πόλη της Νέας Υόρκης στις 7 Ιανουαρίου ..1943, οι εκατοντάδες των θαυμαστών παρευρέθηκαν στις νεκρικές υπηρεσίες του, που πενθούν την απώλεια μιας μεγάλης μεγαλοφυΐας. Και κάτι που θα πρέπει να μάθετε και να μήν ξεχάσετε: Ο Tesla κράτησε 700 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

«Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον είναι δικό μου»

Νίκολα Τέσλα
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter