facebook's logo    Twitter's logo

Έρευνα δείχνει πως οι Κόρακες έχουν πολύ υψηλή νοημοσύνη

Κοράκια φτιάχνουν εργαλεία, εξαπατούν το ένα το άλλο, κρώζοντας μεταξύ τους σε μια δική τους διάλεκτο...

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ένα πρόσφατο βιβλίο, τα οποία υπογραμμίζουν μια απροσδόκητη ομοιότητα ανάμεσα στα έξυπνα αυτά πουλιά και τους ανθρώπους. Πρόκειται για την ίδια ομοιότητα που υπάρχει ανάμεσα στις νυχτερίδες, τα πουλιά και τα έντομα που επίσης πετούν, σχολιάζει η Candace Savage συγγραφέας βιβλίων με θεματολογία από τη φύση.

Τα είδη δεν χρειάζεται να συγγενεύουν για να υπάρχει κάποιος σκοπός, κάποιος λόγος ή κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα, ώστε να αποκτήσουν κοινά χαρακτηριστικά, προσθέτει η ίδια. Το βιβλίο της Savage με τίτλο “Κοράκια: στενές επαφές με τους “εξυπνάκηδες” του κόσμου των πτηνών”, εξερευνεί τον υπό “άνθιση” χώρο της έρευνας για τα κοράκια.

Η έρευνα αυτή έχει αποδώσει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα πουλιά αυτά μοιράζονται με τους ανθρώπους κάποια σημάδια υψηλής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εργαλείων καθώς και την παρουσία μιας εκλεπτυσμένης κοινωνικής συμπεριφοράς. Τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά υπάρχουν παρά το γεγονός ότι τα κοράκια και οι άνθρωποι “κάθονται ” σε τελείως διαφορετικά κλωνάρια του γενετικού δέντρου.

Οι άνθρωποι ανήκουν στα θηλαστικά. Τα κοράκια είναι πουλιά τα οποία η Savage αποκαλεί “φτερωτές σαύρες” αναφερόμενη στη θεωρία που υποστηρίζει ότι τα πουλιά προήλθαν από την εξέλιξη των δεινοσαύρων. “Δεν παίρνω σαν δεδομένο ότι υπάρχει οτιδήποτε μυθολογικό σ'Α αυτό και ούτε φαντάζομαι ότι τα κοράκια είναι με οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπινα” συμπληρώνει η ίδια.  Οτιδήποτε όμως και να είναι αυτό που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναπτύξουν υψηλότερη νοημοσύνη, φαίνεται πως λειτουργεί και στα κοράκια.

Χρήση εργαλείων

Ο Alex Kacelnik, Ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, μελετάει τη χρήση εργαλείων ανάμεσα στα κοράκια. Υποστηρίζει ότι η χρήση εργαλείων προωθεί την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η υψηλή νοημοσύνη.
Σαν ένα σημάδι της επιδεξιότητας και της ευφυΐας των κορακιών η Savage αναφέρει μια μελέτη του Kacelnik του 2002 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”, και αφορούσε ένα κοράκι του είδους της Καληδονίας που πιάστηκε και κρατήθηκε σε αιχμαλωσία.

Το κοράκι αυτό παρατηρήθηκε να λυγίζει ένα ίσιο κομμάτι σύρματος και να το μετατρέπει σε γάντζο για να το χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να τραβήξει έναν κουβά με τροφή μέσα από ένα σωλήνα.

Κανένα άλλο ζώο, ούτε καν ο χιμπατζής, δεν έχει ποτέ λύσει αυθόρμητα ένα πρόβλημα σαν κι αυτό, γεγονός που τοποθετεί τα κοράκια στην ίδια θέση με μας σαν κατασκευαστή εργαλείων.

Ο Kacelnik παρατήρησε ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας, (ο πληθυσμός των οποίων περιορίζεται σε ένα μικρό αριθμό νησιών του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού), αποτελούν το μοναδικό παράδειγμα ανάμεσα σε 45 είδη κορακιών “επιδέξιων κατασκευαστών εργαλείων στη φύση”. Παρόλα αυτά τα πουλιά αυτά εκτός από επιδέξιοι κατασκευαστές εργαλείων, είναι και πολύ δημιουργικοί χρήστες εργαλείων.

Εκτός από τα εργαλεία που βρίσκουν και χρησιμοποιούν συνήθως στη φύση,  έχουν την ικανότητα να επινοούν νέα, ανάλογα με την ανάγκη που θα προκύψει, όπως είναι οι συρμάτινοι γάντζοι.
Στην έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, ο Kacelnik και οι συνάδελφοί του αποδεικνύουν ότι τα κοράκια της Καληδονίας είναι γεννημένοι κατασκευαστές εργαλείων και ότι υπάρχει μια γενετική συνισταμένη στη συμπεριφορά τους αυτή.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζει ο Kacelnik, ταιριάζουν με την άποψη ότι η ανάπτυξη υψηλής νοημοσύνης απαιτεί ένα γενετικό αποτύπωμα το οποίο προωθεί πιο εξελιγμένες συμπεριφορές όπως είναι η μάθηση και η ανάπτυξη πρωτοπόρων ιδεών.

Πηγή: Pathfinder.gr - National Geographic News
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter