facebook's logo    Twitter's logo

Αγρογλυφικά

Αγρογλυφικά

Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το, πραγματικά παράξενο, φαινόμενο, για το οποίο ξέρουμε τόσο λίγα, ή και σχεδόν καθόλου, εδώ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, και κυρίως την Μεγ.Βρεττανία, όπου τα αγρογλυφικά τείνουν να γίνουν τόσο συνηθισμένα όσο και τα φαντάσματά τους.

Tα crop circles είναι ανεξήγητα σχέδια που δημιουργούνται σε χωράφια, κυριολεκτικά "πιέζοντας" τα φυτά, συνήθως σιτάρι, ώστε να λυγίσουν κατά 90 μοίρες, δηλαδή παράλληλα στο έδαφος. Το σύνολο αυτό των ομοιόμορφα λυγισμένων φυτών σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο, σε αντίθεση με τα γύρω φυτά που παραμένουν άθικτα. Κανείς δε ξέρει το πώς δημιουργούνται, το σίγουρο όμως είναι πως εμφανίζονται ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα, προς κατάπληξη και απογοήτευση των καλλιεργητών. Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν μικρές φωτεινές σφαίρες να πετάνε πάνω από ένα κομμάτι χωραφιού, στο οποίο "αμέσως" μετά εμφανίζεται ένα τέτοιο σχέδιο, πράγμα που μειώνει τον χρόνο σχηματισμού τους σε κάποια λεπτά ως και δευτερόλεπτα.

Αν και υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για τέτοια παράξενα σχήματα, ή σημάδια, από πολύ παλιά (η παλαιότερη γνωστή αναφορά χρονολογείται το 1647 στην Αγγλία), έχουμε μια έξαρση του φαινομένου από τα μέσα του 1970, με κύκλους στα σπαρτά με φορά δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη. Η επόμενη αλλαγή ήρθε μέσα στο '90, όταν τα αγρογλυφικά, που ως τότε ήταν σκέτοι κύκλοι, άρχισαν να δημιουργούν πολύπλοκα σχέδια, όπως ομόκεντρους κύκλου, με γραμμές να τους ενώνουν, ακόμα και σπείρες, πάντα σε τέλειους γεωμετρικούς σχηματισμούς, συχνά συμμετρικούς.

Αυτό βέβαια άλλαξε ριζικά τις θεωρήσεις για τα αγρογλυφικά, καταρίπτοντας τις υπάρχουσες θεωρίες και δημιουργώντας νέες, αλλά εν τέλει προβλημάτισε πολύ τους ερευνητές που ασχολούνταν με το φαινόμενο. Για αρχή, αποκλείστηκε παντελώς το ενδεχόμενο φάρσας. Αν και δυο άτομα παρουσιάστηκαν στην Αγγλία ισχυριζόμενα πως ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα σχέδια, ως ένα είδος φάρσας, όταν κλήθηκαν να κάνουν μια επίδειξη του πώς τα κατάφεραν, απέτυχαν να δημιουργήσουν αυτά τα τόσο πολλύπλοκα σχέδια, και μάλιστα σε μια νύχτα! Άλλωστε, και οι συντελεστές της ταινίας Signs χρειάστηκαν αρκετές μέρες για να αναπαραστήσουν επακριβώς ένα τέτοιο σχέδιο. Έτσι, φάνηκε πως τα σχέδια αυτά ήταν κάτι παραπάνω από απλές φάρσες ανθρώπων.

Μετά την εμφάνιση των αγρογλυφικών σε ένα χωράφι, τα σπαρτά συνήθως θερίζονται, ώστε εξαφανίζονται τα ορατά σημάδια του κύκλου. Όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως παραμένει ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν πως όταν αυτό το χωράφι ξανασπείρεται για την επόμενη σοδειά, τα φυτά στην περιοχή που είχε εμφανιστεί ο κύκλος μεγαλώνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι τα γύρω τους.

Τέλος, ψάχνοντας τη σχετική βιβλιογραφία και στο internet για εμφάνιση αγρογλυφικών στην Ελλάδα, αν και αναφέρεται πως έχουν υπάρξει περιπτώσεις, δεν μπόρεσα να βρώ καμία αναφορά. Το μόνο που μπόρεσα να βρω που να θυμίζει εμφάνιση crop circle, ήταν ένα περιστατικό που συνέβει στις 7 Αυγούστου 2002 στο χωριό Πρίνος Τρικάλων. Εκεί μάρτυρες αναφέρουν πως ένα κυκλικό ΑΤΙΑ προσγειώθηκε σε ένα χωράφι, αφήνοντας μετά την απογείωση ένα σημάδι, έναν κύκλο διαμέτρου 10m, με σπειροειδή σχηματισμό, μέσα στον οποίο τα σπαρτά ήταν πατημένα! Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως σε παρόμοια περιστατικά προσγείωσης ΑΤΙΑ στην Ελλάδα ( βλέπε περιστατικό Αταλάντης ) τα φυτά μέσα στον κύκλο ήταν καμμένα ή εξαυλωμένα. Είναι δηλαδή η μοναδική αναφορά ανά τον κόσμο (το περιστατικό αναφέρεται και σε ξένες σελίδες σχετικές με ΑΤΙΑ αλλά και crop circles ) που συνδέει άμεσα την δημιουργία αγρογλυφικών, γιατι το συγκεκριμένο είχε τα κλασσικά χαρακτηριστηκά, με την εμφάνιση ΑΤΙΑ, μια υπόθεση που αρκετοί έχουν κάνει. Το περιστατικό αυτό πάντως δεν συγκαταλέγεται στο φαινόμενο των crop circles, διότι περιλαμβάνει θέαση ΑΤΙΑ και εξωγήινων, και τρύπες στο σημείο προσγείωσης και πέρα από αυτό, είναι δηλαδή κλασσική περίπτωση προσγείωσης.

Αγρογλυφικά 1

Αγρογλυφικά 2

Αγρογλυφικά 3

Αγρογλυφικά 4

Αγρογλυφικά 5

Αγρογλυφικά 6

Πηγή κειμένου: angelfire.com/co2/tspan/cropcircles
Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter