facebook's logo    Twitter's logo

Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης - ξεχάστε το πετρέλαιο!

fire-ice

Τα απανωτά «εγκεφαλικά» που δημιουργήσε στις πολυκατοικίες και τους καταναλωτές η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, ανέδειξε και κάτι καλό. Τώρα που ο καιρός αποφάσισε να χειμωνιάσει, μάς έδωσε το χρόνο και τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας και να εξερευνήσουμε άλλες πηγές θέρμανσης που θα μας επιτρέψουν να ζεσταθούμε σχετικά οικονομικά.

Ήδη, η αγορά έχει ανοίξει τις πύλες της σε όποιον επιθυμεί να απαλλαγεί από τον βραχνά του πετρελαίου, προσφέροντας οικονομικές και πιο οικολογικές λύσεις.

Φυσικό αέριο
Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η θέρμανση αφορά ολόκληρη την πολυκατοικία, και η εγκάτασταση του γίνεται στον προϋπάρχοντα λέβητα πετρελαίου που υπάρχει ήδη στο κτήριο. Η τιμή εγκατάστασης φτάνει έως και τα 4.000 ευρώ, ποσό το οποίο χωρίζεται ισόποσα σε όλα τα διαμερίσματα. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η αλλαγή του λέβητα , το κόστος φτάνει τα 7.000 ευρώ.
Το μέσο ετήσιο κόστος για κάθε διαμέρισμα υπολογίζεται στα 1209 ευρώ, όπως προκύπτει από το συγκριτικό πίνακα που δημοσίευσε προσφάτως η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και αφορά το κόστος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σε σχέση με το μέσο κόστος για 1250 λίτρα πετρελαίου που καταναλώνει ένα νοικοκυριό σε ένα χρόνο.

Ενεργειακό τζάκι
Εδώ αναφερόμαστε στα διαμερίσματα που διαθέτουν ήδη συμβατικά τζάκια, η απόδοση των οποίων ιδιαίτερα χαμηλή και μη οικονομική. Μπορεί η μετατροπή τους σε ενεργειακά τζάκια να κοστίζει αρκετά, αφού ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, ωστόσο πρόκειται για μια επένδυση η οποία γλιτώνει αρκετά χρήματα από την κατανάλωση ενέργειας.
Και αυτό γιατί το ενεργειακό τζάκι έχει τη δυνατότητα να κρατά το σπίτι ζεστό για πολλές ώρες μετά τη χρήση του, καθώς η απόδοση του φτάνει το 75%. Υπολογίζεται ότι ετησίως θα χρειαστούν 7 τόνοι ξύλων και με κόστος 20 λεπτών το κιλό, το ετήσιο κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 1400 ευρώ.

Σόμπες πέλετ
Μια πολύ καλή λύση και αρκετά οικονομική, που όμως χρειάζονται εργασίες τροποποίησης στο σπίτι αλλά και αποθηκευτικός χώρος για τα πέλετ. Η αγορά των πέλετ κοστίζει από 900 έως 2.000 ευρώ, ενώ η εγκάτασταση τους απαιτεί εργασίες για την εξαγωγή των καυσαερίων.
Πάντως, η απόδοση τους είναι η καλύτερη από όλες τις μορφές θέρμανσης, ενώ το ετήσιο κόστος των πέλετ φτάνει έως και τα 1400 ευρώ, αφού απαιτούνται περίπου 4 με 5 τόνοι. Το καύσιμο κυκλοφορεί σε εύχρηστους σάκους των 15 κιλών και η σόμπα μπορεί να προγραμματιστεί ηλεκτρονικά.

Κλιματιστικό
Από άποψη οικονομίας, τα air condition είναι καλή λύση (όχι όμως σε σχεση με τα Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας), όμως η ποιότητα της θέρμανσης είναι χαμηλή και δεν ζεσταίνουν το χώρο τόσο ώστε να «κρατά» ακόμα και μετά τη χρήση τους.
Προτείνεται ένα κλιματιστικό τύπου inverter με τσιμπημένη τιμή που όμως εξοικονομεί ρεύμα και χρήμα.
Για τη χρήση του κλιματιστικού απαιτούνται μόνο 8.047 KWh. Με τιμή 19 λεπτά, προκύπτει κόστος 1.530 ευρώ για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Καυστήρας βιομάζας
Μεγάλο κόστος αγοράς που ξεκινά από τα 2.000 και φτάνει τα 5.500 ευρώ. Όμως, η κατανάλωση είναι αμελητέα και το κόστος θέρμανσης το χρόνο, σύμφωνα με τους πίνακες της Greenpeace δεν θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ.
Επίσης, χρειάζεται μεγάλος αποθηκευτικός χώρος γύρω στα 4 τ.μ. ενώ ο καυστήρας χρειάζεται συχνή συντήρηση όπως είναι ο καθαρισμός της εστίας καύσης.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας
Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο θέρμανσης και σχετικά καινούριο που έκανε την εμφάνιση του δειλά μόλις τον τελευταίο καιρό. Αυτά τα πανελ τοποθετούνται στους τοίχους και τις οροφές του σπιτιού.
Λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργώντας ακτινοβολία (ίδια με την ηλιακή) που ζεσταίνει τα σώματα και τα αντικείμενα του χώρου και όχι τον αέρα. Το κόστος τους φτάνει τα 500 ευρώ ανα πάνελ, ενώ σύμφωνα με τους πωλητές, το ετήσιο κόστος θέρμανσης δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ!

Πηγή: newpost.gr




Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter