facebook's logo    Twitter's logo

Google και NASA ξεκινούν την αξιοποίηση του διαστήματος

space-use

Η είδηση έμοιαζε βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας όταν διέρρευσε πριν από μερικές ημέρες. Οι επίσημες ανακοινώσεις όμως, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ. Η Planetary Sciences είναι η εταιρεία που συστήθηκε από μια πληθώρα οραματιστών, μεταξύ των οποίων οι Larry Page και Eric Schmidt της Google, ενώ ρόλο αναλαμβάνει και ο σκηνοθέτης James Cameron.

Σκοπός της η ανάπτυξη ρομποτικών σκαφών που θα φέρνουν χρυσό, πλατίνα και άλλα ορυκτά από τους δεκάδες διαστημικούς βράχους που περιτριγυρίζουν τη Γη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας η πρώτη φάση θα ξεκινήσει σε 1,5 με 2 χρόνια, στέλνοντας στο διάστημα μικρά τηλεσκόπια που θα εντοπίζουν τους αστεροειδείς-στόχους. Οι οραματιστές της Planetary Sciences ελπίζουν ότι το 2020 θα έχουν θέσει σε τροχιά ένα σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις αποστολές από και προς τα μακρινά «ορυχεία». Στο τελικό στάδιο, ειδικά μη επανδρωμένα σκάφη θα «παγιδεύουν» τους αστεροειδείς και θα λειτουργούν ως αυτόματα διαστημικά ορυχεία. Τα σκάφη αυτά θα εξορύσσουν τα πολύτιμα ορυκτά, αλλά επιπλέον θα διασπούν το παγωμένο νερό των αστεροειδών σε οξυγόνο και υδρογόνο, παράγοντας έτσι τα καύσιμα της επιστροφής.

Αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Planetary Sciences φιλόδοξο, δύσκολο και ακριβό. Παράλληλα αμφισβητείται και η οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, καθώς μια αποστολή της NASA που ετοιμάζεται να φέρει στη Γη δείγμα 60 γρ. από κάποιον αστεροειδή θα κοστίσει γύρω στο 1 δις δολάρια!

Βέβαια η ιδέα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων του Διαστήματος δεν είναι καινούργια. Άλλωστε οι αστεροειδείς δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 4,5 χρόνια με υλικά που περίσσεψαν από το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών. Πολλοί εξ αυτών αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και σπάνιες γαίες, υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας από τους 1.500 κοντινούς αστεροειδείς με διάμετρο τουλάχιστον 50 μέτρα, το 10% είναι πλούσιο σε νερό και πολύτιμα στοιχεία.

Πέραν του φιλόδοξου σχεδίου, άκρως εντυπωσιακά είναι τα ονόματα των συνιδρυτών της Planetary Sciences: Chris Lewicki (πρώην στέλεχος της NASA υπεύθυνο για μη επανδρωμένες αποστολές στον Άρη), Larry Page (CEO της Google), Eric Schmidt (πρόεδρος της Google), Ross Perot Jr. (μεγιστάνας του πετρελαίου), Charles Simonyi (πρώην στέλεχος της Microsoft), Eric Anderson (ιδρυτής της εταιρίας Space Adventures που στέλνει πολίτες στο διάστημα με το αζημίωτο) και ο Peter Diamandis (εμπνευστής του διαγωνισμού X-Prize για την ανάπτυξη ιδιωτικών διαστημικών σκαφών).

Ρόλο συμβούλου έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης James Cameron, λάτρης της τεχνολογίας και της εξερεύνσης, ο οποίος περιέγραψε μια τέτοια ιστορία εξόρυξης φυσικών πόρων σε άλλους πλανήτες στην ταινία του «Avatar».

Πηγή: tnsite.gr




Μοιραστείτε τη σελίδα στο:
Facebook | Twitter